perjantai 13. elokuuta 2010

Ranskalainen maalaiskana rantautuu


Ranskalainen maalaiskana rantautuu

Ota maaliskana sulamaan jääkaappiin päivä ennen valmistusta. Keskikokoisensta maalaiskanasta riittää syötävää noin 6 aikuiselle ja muutamalle mukulallekin. Kanan valmistukseen on hyvä varata aikaa riittävästi, eli noin 5 tuntia.

1 maissilla ruokittu maaliskana, Les Gourmansins Poulet (pakaste)

½ selleri, 1 palsternakka, 3 porkkanaa, 3-5 sipulia, suolaa, pippuria, muutam laakerinlehti. Pullo makeaa valkoviini ja pullo kuivaa päärynäsiideriä. Maustamatonta sulatejuustoa paketti sekä 5dl kermaa, kanafondia.

Timjamia, rosmariinia sekä rakuunaa, luonnollisesti tuoreena.

Irrota linnusta siipi- ja koipipalat. Halkaise kana keskeltä kahtia joko jykevällä kokkiveitsellä tai lintu saksilla.
Hyvät normisaksetkin käy , jos talon emäntä ei vaan huomaa niiden katoamista.
Keskiruhon voit vielä halkaista kahtia.
Linnun Paloittelu
Laita isohkolle pannulle muutama lusikallinen voita ja ruskista se. Laita pannulle muutama kokonainen rosmariini- ja timjamioksa. Ruskista kanapalaset pannulla yrttien kanssa ja nosta ne syrjään. Lisää paloitellut juurekset pannulle ja pyörittele niitä siinä tovi. Palojen ei tarvitse pehmetä, riittä kun niistä aukeaa aromit keitinlientä varten.
Lisää pannulle 2 dl vettä ja kerää maut talteen. Laita kanapalaset ja juurekset isoon kannelliseen kattilaan tai pataan. Lisää ½-pulloa siideriä ja ½-pulloa viintä. Lisää vettä niin että palaset peittyvät. Anna kana kiehua miedolla lämmöllä kannen alla. Keitos saa juuri ja juuri poreilla.

Keittymisaikaa saa varata sellaisen 3-4 tuntia. Lientä kannattaa maustaa suolalla siinä parin tunnin kohdalla.
Liian aikaisessa vaiheessa laitettu suola saattaa tiivistyä liikaa ja aiheuttaa yllätyksen.

Kun kanaset ovat keittyneet, nostellaan ne sivuun ja liemi siivilöidään talteen. Lihat irroitellaan luista ja kun niitä on kypsytelty näin pitkään , riittä kun kopauttaa nyrkillä pöydän kulmaan. Palaset tipahtelevat mukavasti leikkuualustalle.(riippuu tietysti nyrkin koosta)

Sitten lorautetaan 5 rkl kanafondia kattilanpohjalle ja kiehautetaan muutama sekunti. Lisää kattilaan siivilöity keitinliemi, kerma ja kanapalaset.. Lisää sulatejuustoa ½-pakettia ja keittele kasaan välillä hämmentäen. Jos soossi jää löysäksi niin suurusta sitä vaalealla maizenalla.
Viimeistele maku hennosti pippurilla ja silputulla timjamilla ja rakuunalla.
Hyvä keitinperuna tai maukas riisi ovat oivia lisukkeita

RANSKALAISTA MAALAISKANAA RAANUKALLA 2010


2 kommenttia:

  1. Tämäkin vielä: onhan ihan huippua että Stockalta tulee tämmöinenkin palvelu. Kiitokset, Timo! Blogi-idea on hyvä. Ehdottomasti. Maalaiskanaa on jo testattukin (vähän eri reseptillä tosin) ja maistuihan se. Ei ole maalaiskana broileria nähnytkään :)

    VastaaPoista
  2. Aavistelen, että tämä blogi voisi olla yksi ruokapuolen seuratuimmista. Sattumalta löysin, kun hain kuningasrapu-ohjetta. Wasabijäätelöä kokeillaan ehdottomasti. Menestystä ja jatkoa toivottelen ja odottelen!

    VastaaPoista