keskiviikko 1. syyskuuta 2010

Kokonainen karitsa vartaassa



Luomukaritsan matka pöydältä vartaaseen




Lihan suolaus onnistuu yksinkertaisella apteekin suolaus ruiskulla.
Riittävä suolalius on siinä 6-7%
Tämä tehdään keittämällä vettä ja merisuolaa.
Lios jäähdytetään ennen suolausta.

Karitsa menossa höyrykypsennykseen.
Sata-astetta ja kolme tuntia varmistaa helpon grillauksen.
Esikypsennyksen jälkeen kannattaa ottaa valunut liemi talteen. Liemi jäähdytetään ja siitä otetaan pintarasva pois. Itse paistoliemi otetaan talteen, vähän niin kuin joulukinkustakin.


Teimme varrasraudan sekä kääntökahvan taittamalla 12 mm harjaterästä ruuvipenkissä. Keskelle varrasta hitsasimme muttereita. Karitsa on helppo sitoa niistä kiinni.
Varrasrauta on helppo pujottaa karitsan takapäästä läpi selkärankaa tapaillen ja kaulan alta läpi.
Jos varrasrautaan hitsaa vartaansuuntaiset taitettavat apuviikset, on karitsan hallinta helpompaa vartaassa.



Varrastolpat pystytettiin niin etäälle etteivät syty palamaan. Itse varrasrauta suojataan foliolla.
 Myös tolpat voi suojata foliolla. Hygienisyys ennen kaikkea. Pitkä varrasrauta "notkuu" pikkuisen mutta ei kuitenkaan menoa haittaa. Vahvempi varrasrauta poistaa ongelman.


Hiilloksen teko kestää tunteroisen. Kun karitsa on esikypsytetty, vartaassa on tarkoitus vain lämmittää ruoka. Karitsaa saa kuitenkin pyöritellä pikku hiilloksella 2-3 tuntia.
Tämä on mukavaa hommaa ja kasvattaa nälkää sopivasti.
Karitsaa valellaan jatkuvasti ja lientä saakin varata reilusti.

Valeluliemi
½-litraa talteenotettua lientä
1 litra vettä
1 litra punaviiniä
1 oksa silputtua rosmariinia
½-punttia timjamia
pikku tujaus jauhettua mustapippuria
4 dl rypsiöljyä

Lihakset vetäytyvät komeasti paljastaen luut. Kolmen tunnin kohdalla
paistin sisälämpö oli 68 astetta. Ylikypsää ja mehevää.
Valelu ja hiillos oli tehnyt tehtävänsä.
Kuva kertokoon kaiken...
Helpot uuni-juurekset ja perunat ovat oiva lisuke
alkukantaiseen kattaukseen.

Kastike lihalle tekeytyi myös talteenotetun leimen turvin.

1/4 litraa lientä
½ litraa punaviiniä
½litraa vettä
kokonainen rosmariini oksa ja nippu timjamia
1 valkosipulin kynsi halkaistuna
3 rlk häränlihafondia
ripaus mustapippuria ja kuivattua chiliä
nokare voita

Punaviini ja liemi kattilaa. Kokonaiset yrtit ja halkaistu valkosipuli joukkoon.
Lisää fondi ja vesi. Keittele miedolla lämmöllä ½-tuntia ja ota yrtit pois. Keittele kasaan kunnes liemi saustuu ja kastike on makuuntunut.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti